Soczewica z duszonymi warzywami z kaszą jęczmienną/bulgur

Kategoria: Dania wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 min

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości. Cebulę, pora, paprykę, marchew pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. W głębszym garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe - duś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj posiekane chili, zioła prowansalskie i ew.wodę. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut. Podaj danie z wybranym węglowodanowym dodatkiem.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i dynią, a w 4 tygodniu diety soczewicę w leczo. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.