Soczewica z pomidorami i dynią

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30

Soczewicę namocz 2h przed gotowaniem.Na oliwie podsmaż przez 3 minuty: posiekany czosnek wraz z cebulą i kurkumą. Dodaj 100-150ml wody oraz przyprawy, pomidory, odsączoną soczewicę i pokrojoną drobno dynię. Duś, aż soczewica i dynia będą miękkie. Do smaku dodaj posiekaną natkę pietruszkę i wymieszaj.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę/ciecierzycę z tłuszczem i warzywami. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i natką pietruszki, a w 4 tygodniu ciecierzycę ze słodką papryką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.