Sola duszona na klarowanym maśle z porcją warzyw + kasza orkiszowa/jęczmienna

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Płat ryby opłucz i osusz. Skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp pieprzem cytrynowym i solą. Pozostaw na 5-10 min. Po tym czasie duś na klarowanym maśle po 5 min z każdej strony.

Warzywa ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub na parze. Skrop oliwą przed podaniem, posyp pieprzem, solą. 

Do dania ugotuj wg instrukcji na opakowaniu kaszę owsianą/jęczmienną/orkiszową.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety tuńczyka (polędwicę) smażonego z brokułem i surówką, a w 4 tygodniu diety solę pieczoną z cukinią i natką pietruszki. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.