Sola gotowana na parze podana z ryżem/komosą i marchewką

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Filet delikatnie posól, posyp pieprzem cytrynowym i gotuj na parze 15-18 minut.
W tym samym czasie ugotuj marchewkę pokrojoną w słupki/plastry - posyp solą do smaku oraz gałką muszkatołową. Przed podaniem marchew oraz rybę polej stopionym masłem.
Danie podaj z ugotowanym wg instrukcji ryżem białym/basmati/jaśminowym lub komosą.

W 2 tygodniu diety można przygotować sandacza pieczonego z tartą skórką cytrynową i duszonymi pieczarkami. W 3 tygodniu diety halibuta pieczonego z duszoną marchewką, a w 4 tygodniu diety pstrąga pieczonego z gotowaną fasolką i sałatką. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.