Szparagi pieczone z pomidorkami

Kategoria: Dodatki do potraw
Czas przygotowania: 20 min

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wysypać pomidorki, polać oliwą, posypać solą oraz pieprzem i potrząsnąć kilka razy, piec przez 15 minut do momentu, aż pomidorki pękną i zaczną się karmelizować. Na podpieczone pomidorki włożyć surowe obrane szparagi, posypać posiekanymi migdałami, skropić oliwą i piec kolejne 8 minut, do momentu, aż migdały się zrumienią, a szparagi będą al dente. Posypać świeżymi ziołami.

W 2 tygodniu diety można przygotować szparagi zielone z sosem pomidorowym. W 3 tygodniu diety fasolkę szparagową z masłem, a w 4 tygodniu diety szparagi zielone z sosem pomidorowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.