Szparagi zielone z sosem pomidorowym

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 20 min

Szparagi umyj, odłam końcówki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody dodaj szparagi. Gotuj pod przykryciem do miękkości około 15 minut (możesz wykorzystać poza sezonem szparagi konserwowe ze słoika).
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż by się zarumieniłam. Kolejno wlej passatę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Ugotowane szparagi podawaj polane sosem pomidorowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować szparagi w sosie winegret. W 3 tygodniu diety fasolkę szparagową z masłem, a w 4 tygodniu diety szparagi pieczone z pomidorkami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.