Tofu po grecku

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 25 min

Kostkę tofu dzielimy na 3 płaskie „kotlety”. Zanurzamy w marynacie (oliwa z oliwek + sos sojowy +pieprz + kurkuma). Odstawiamy na ok. godzinę.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oliwie wymieszanej z wodą. Warzywa dodajemy do cebuli i podduszamy przez kilka minut ew. dodając wodę. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie zioła i przyprawy. Na koniec duszenia dodajemy także sól i posiekaną natkę pietruszki (koniecznie w dużej ilości).

„Kotlety” tofu obtaczamy w mące i podsmażamy aż do zarumienienia.

Wszystko układamy w salaterce warstwowo: warstwa warzyw, następnie warstwa tofu, warstwa warzyw, tofu i na koniec znowu warzywa.

W 2 tygodniu diety można przygotować tofu ziołowe w warzywach. W 3 tygodniu diety tofu w postaci gulaszu z ryżem/komosą/makaronem ryżowym, a w 4 tygodniu diety tofu w sosie słodko-kwaśnym podane z ryżem/komosą/kaszą/makaronem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.