Tofu w rukoli z brokułem i lekkim sosem

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 20 min

Pokrój tofu w kostkę, natrzyj marynatą (połącz oliwę, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, pieprz).  Odstaw na 5-10 minut. Zamarynowane tofu podsmaż na suchej patelni.

Brokuła ugotuj al dente (możesz użyć także cukinii/fasolki szparagowej/zielonego groszku, kalafiora), pomidora i ogórka pokrój w kostkę, oliwki na pół, a rukolę umyj i osusz.

Na talerzu ułóż rukolę, warzywa i wymieszaj. Wierzch posyp tofu.

W 2 tygodniu diety można przygotować tofu z sosem winegret. W 3 tygodniu diety sałatkę z tofu i warzywami na ciepło, a w 4 tygodniu diety tofu z sałatką z awokado. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.