Tofu w sosie słodko-kwaśnym podane z ryżem/komosą/kaszą/makaronem

Kategoria: Dania bezglutenowe
Czas przygotowania: 25 min

Cebulę i czosnek posiekaj na drobną kostkę i umieść w średnim garnuszku. Dodaj łyżkę oliwy i podsmażaj, aż cebulka i czosnek zmiękną i się zarumienią. Następnie dodaj przyprawy i wszystkie pozostałe składniki: ocet ryżowy, przecier pomidorowy i sos sojowy. Wymieszaj i gotuj przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj tofu, ale od czasu do czasu przemieszaj sos. Tofu i dynię pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Tofu i dynię dodaj do sosu, wymieszaj. Danie podaj z ryżem/komosą/makaronem ryżowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować tofu ziołowe w warzywach. W 3 tygodniu diety tofu w postaci gulaszu z ryżem/komosą/makaronem ryżowym, a w 4 tygodniu diety tofu po grecku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.