Tofu ziołowe w warzywach

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 30 min

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż przez chwilę cebulę, a następnie dodaj selera i cukinię pokrojone w kostkę.  Duś warzywa na średnim ogniu cały czas mieszając i dodaj pokrojone w małą kostkę tofu. Następnie dodaj szpinak. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj groszek i skrop całość odrobiną soku z cytryny.  Na koniec dodaj świeże zioła, dopraw solą oraz pieprzem.

W 2 tygodniu diety można przygotować tofu w postaci gulaszu z ryżem/komosą/makaronem ryżowym. W 3 tygodniu diety tofu po grecku, a w 4 tygodniu diety Tofu w sosie słodko-kwaśnym podane z ryżem/komosą/kaszą/makaronem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.