Tuńczyk (polędwica) smażony z brokułem i surówką

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 25 min

 

Polędwicę z tuńczyka (jeśli jest zamrożona najpierw należy rozmrozić) natrzyj solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz czosnkiem.  Następnie należy wstawić ją do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu polać polędwicę odrobiną oliwy i smażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony po około 5 minut. W między czasie brokuła podzielić na różyczki i gotować na parze. Przed podaniem posolić. Do dania podać dodatkowo dobrze tolerowaną surówkę.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety solę pieczoną z cukinią i natką pietruszki, a w 4 tygodniu diety solę duszoną na klarowanym maśle. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.