Tuńczyk w sałatce podany z waflami

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 15 min

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebulkę i ogórka drobno pokroić w kostkę, połączyć z posiekaną natką, olejem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Tak przygotowany mix wymieszać z rukolą. Do tego dodać pokrojone na pół pomidorki. Na wierzchu rozłożyć rybę.

Podaj z waflami posmarowanymi masłem.

* Dodatkowo do sałatki możesz dodać pół awokado, jeśli dobrze je tolerujesz.
**Wafle możesz zamienić na chleb bezglutenowy, jeśli tylko jest to zgodne z Twoim programem żywieniowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować pastę z makreli. W 3 tygodniu diety paprykarz z tuńczyka, a w 4 tygodniu diety makrelę/dorsza wędzonego z mixem warzyw. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.