Warzywa skrobiowe na parze

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Warzywa obierz, wrzuć na gotującą się osoloną wodę i gotuj przez 15 minut. Odcedź wodę i połącz warzywa z łyżką masła klarowanego lub oleju sezamowego, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól do smaku.

Jeżeli masz własne preferencje co do rodzaju warzyw możesz sam skomponować taką  mieszankę. Możesz połączyć różne rodzaje warzyw, ale możesz też ugotować w większej ilości tylko jeden wybrany rodzaj np.samą marchewkę lub buraka.

W 2 tygodniu diety można przygotować rzepę gotowaną z olejem sezamowym. W 3 tygodniu diety fenkuł gotowany z olejem sezamowym, a w 4 tygodniu diety pieczarki z klarowanym masłem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.