Warzywa grillowane podane z dipem pomidorowym

Kategoria: Przekąski
Czas przygotowania: 25 min

Bakłażana i cukinię pokrój w grubsze plastry. Posól i odstaw na 10 minut. Przepłucz pod bieżącą wodą. Paprykę pokrój w łódeczki. Warzywa umieść w misce, dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż warzywa, piecz do miękkości. Następnie przełóż na talerz, polej sosem.

Cebulę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Kiedy będzie zarumieniona wlej pomidory, dodaj bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i podgrzewaj by zredukować nadmiar wody. Powstałym sosem polej przygotowane warzywa.

Zamiast grilla elektrycznego można przygotować warzywa w piekarniku z funkcją grill.

W 2 tygodniu diety można przygotować warzywa grillowane podane z hummusem. W 3 tygodniu diety warzywa grillowane podane z dipem koperkowym, a w 4 tygodniu diety warzywa na patelnię. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.