Warzywa w mleczku kokosowym

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 30 min

Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę posiekaj. Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut. Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin. Smaż jeszcze 1 minutę. Wlej mleczko kokosowe, dodaj odrobinę bulionu/wody, sól i pieprz i gotuj ok 5 minut. Dodaj upieczone warzywa, szpinak, ponownie zagotuj i podawaj.

 

W 2 tygodniu diety można przygotować warzywa pieczone. W 3 tygodniu diety warzywa na patelnię, a w 4 tygodniu diety warzywa pieczone z szalotką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.