Chude mięso z tartymi warzywami + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i podsmaż. Następnie podlej wodą/bulionem, dodaj sól, pieprz, majeranek i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso podziel. Na oddzielnej patelni z olejem podsmaż kawałki, podlej wodą/bulionem, dopraw pieprzem i solą i duś około 20 minut. Skomponuj danie: na talerz wyłóż duszone warzywa, a na nich rozłóż mięso. Do tego obok dołóż surówkę z kiszonej kapusty lub podaj kiszone ogórki.
Danie podaj z ugotowaną kaszą gryczaną/ryżem/komosą.

W 2 tygodniu diety można przygotować chude mięso w leczo. W 3 tygodniu diety chude mięso w curry, a w 4 tygodniu diety chude mięso z dowolnymi warzywami.  Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.