Wątróbka drobiowa z tartymi warzywami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i podsmaż. Następnie podlej wodą/bulionem, dodaj sól, pieprz, majeranek i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Wątróbkę oczyść, większe kawałki podziel. Na oddzielnej patelni z olejem podsmaż wątróbkę, podlej wodą/bulionem, dopraw pieprzem i solą i duś około 20 minut. Skomponuj danie: na talerz wyłóż duszone warzywa, a na nich rozłóż wątróbkę. Do tego obok dołóż surówkę z kiszonej kapusty lub podaj kiszone ogórki.

Wątróbka to bogate źródło żelaza i witaminy A.

W 2 tygodniu diety można przygotować żołądki drobiowe z marchewką. W 3 tygodniu diety żołądki drobiowe w porach i pieczarkach, a w 4 tygodniu diety wątróbkę drobiową z cebulką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.