Wątróbka drobiowa w cebuli z ziemniakami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 25 min

Pokrojone w kostkę jabłko i cebulę zeszklij na oleju. Dodaj wypłukaną i osuszoną wątróbkę, obsmaż z każdej strony, podlej bulionem/wodą i duś około 20 minut. Na koniec posyp majerankiem, pieprzem i solą.
W lekko osolonej wodzie gotuj ziemniaki do miękkości i podaj z wątróbką.
Do dania możesz zjeść surówkę z kiszonej kapusty i tartej marchewki.

Wątróbka to bogate źródło żelaza i witaminy A.

W 2 tygodniu diety można przygotować żołądki drobiowe z tartymi warzywami. W 3 tygodniu diety żołądki drobiowe w porach i pieczarkach, a w 4 tygodniu diety wątróbkę drobiową z tartymi warzywami. Dodatek węglowodanowy w każdej propozycji jest taki sam, jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.