Ziemniaki pieczone ze szparagami

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, obrać i pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ziemniaki wsypać do miski, dodać oliwę, sól i dokładnie je
natrzeć. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 – 12 minut. W międzyczasie do tej samej miski włożyć szparagi i również natrzeć oliwą i solą. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić blachę wysunąć i dodać szparagi, dokładnie wymieszać i piec kolejne 10-15 minut. W czasie gdy szparagi się pieką posiekać koper, a w szklance wymieszać wszystkie składniki sosu (musztarda, miód, sól, pieprz, 2 łyżki ciepłej wody, sok z cytryny). Gotowe szparagi i ziemniaki polać sosem, posypać dużą ilością kopru i podawać. 

W 2 tygodniu diety można przygotować  ziemniaki z brokułami. W 3 tygodniu diety ziemniaki ze szpinakiem, a w 4 tygodniu diety ziemniaki z pieczarkami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.