Żołądki drobiowe z marchewką

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 2h

 

Żołądki należy umyć. Dodać je do garnka z rozgrzanym masłem. Dodać sól, pieprz i gotować przez godzinę. Marchew pokroić w kostkę i następnie dodać do gotujących się żołądków. Całość podlać wodą i gotować na małym ogniu jeszcze pół godziny, aż marchewka będzie miękka. Potrawę należy często mieszać, żeby się nie przypaliła i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Kiedy marchewka się ugotuje dodać natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawić.Do dania podać ugotowane, dobrze tolerowane jarzyny w ilości 150-200g (brokuł/kalafior/fasolka szparagowa).

 

W 2 tygodniu diety można przygotować żołądki drobiowe w porach i pieczarkach. W 3 tygodniu diety wątróbkę drobiową z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety wątróbkę drobiową z cebulką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.