Żółtka na szpinaku z porcją warzyw

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 10 min

Oddziel żółtka od białek. Szpinak posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Podsmaż kilka minut. Wlej żółtka i krótko zetnij. Podaj z porwaną sałatą, połączoną z pokrojonym w plastry ogórkiem. Skrop sosem na bazie soku z cytryny, oliwy, soli, pieprzu i natki pietruszki.

W 2 tygodniu diety można przygotować żółtka ze szpinakiem i pieczarkami. W 3 tygodniu diety żółtka z cukinią i porcją warzyw, a w 4 tygodniu diety żółtka na pomidorach. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.