Żółtka z cukinią i porcją warzyw

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 10 min

Oddziel żółtka od białek. Cukinię pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cukinię i przyrumień. Wlej żółtka i krótko zetnij. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Obok ułóż porcję porwanej sałaty połączonej z pokrojonym w plastry ogórkiem, rzodkiewką. Skrop całość oliwą i łyżeczką octu, dopraw dowolnie.

 

W 2 tygodniu diety można przygotować żółtka na szpinaku z porcją warzyw. W 3 tygodniu diety żółtka ze szpinakiem i pieczarkami, a w 4 tygodniu diety żółtka na pomidorach. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.