Zupa grzybowa

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 35 min

Na maśle podsmaż czosnek – powinien być złotawy, nie brązowy. Do czosnku dodaj pokrojone w plasterki grzyby, duś je kilkanaście minut. Wlej bulion warzywny, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wrzuć liść laurowy i tymianek. Gotuj ok 20 minut. Do gotowej zupy dodaj śmietanę ( jeżeli jest dopuszczana w Twoim programie żywieniowym), posiekany koperek.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę ziemniaczaną, w 3 tygodniu diety zupę brokułową, a w 4 tygodniu diety zupę koperkową. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.

Jest bogatym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelita grubego. Szybko wywołuje uczucie sytości   i poprawia przemianę materii.