Zupa kalafiorowa z indykiem

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 35 min

Do gotującej lekko osolonej wody wrzuć pokrojone w kostkę mięso z indyka i przyprawy (tymianek,lubczyk,majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) dodaj 1 łyżkę tłuszczu (masło klarowane lub oliwa z oliwek) gotuj przez 20minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, gotuj przez następne 15-20 minut i podawaj z natką pietruszki lub koperkiem (dowolnie).

Zupy nie zabielaj mąką, śmietaną ani jogurtem. Nie dodawaj makaronu. Dobrze wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę ogórkową na mięsie. W 3 tygodniu diety zupę szczawiową na mięsie, a w 4 tygodniu diety zupę z kurczakiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.