Zupa krem szpinakowy

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 20 min

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Białą część pora pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, posolić i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wymieszać i smażyć jeszcze przez około minutę. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać opłukane liście szpinaku (lub rozmrożony szpinak), wymieszać i zagotować. Następnie zmiksować w pojemniku blendera z dodatkiem śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietany.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę krem z brokuła. W 3 tygodniu diety zupę krem z zielonych warzyw, a w 4 tygodniu diety zupę krem z cukinii. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.