Zupa krem z kalafiora

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 30

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy porcję oliwy z oliwek/masła klarowanego i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną). Zupę miksujemy na krem.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę krem z białych warzyw. W 3 tygodniu diety zupę krem z młodych warzyw, a w 4 tygodniu diety zupę krem z cukinii. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.