Schabowy kotlet z bukietem warzyw

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Kotlety rozbij na grubość 2 cm, natrzyj zgniecionym czosnkiem i posyp pieprzem i solą. Przyrumień na klarowanym maśle  po 1min po każdej stronie, pod koniec przykryj przykrywką, żeby uzyskać efekt duszenia.
Do tak przygotowanych kotletów dołącz bukiet warzyw ( w zależności od sezonu: zimą np. kiszonki, a latem mizerie z ogórków lub pomidory z oliwą i natką pietruszki).

W 2 tygodniu diety można przygotować schabowy kotlet ze szpinakiem. W 3 tygodniu diety schabowy kotlet z kapustą kiszoną, a w 4 tygodniu diety schabowy kotlet z duszonym czosnkiem i kminkiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.