Zupa krem z pomidorów

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 20 min

W sezonie użyj świeżych pomidorów (około 3 średnich sztuk-bez skórki), a poza nim wykorzystaj pomidory z puszki. Zeszklij na oliwie lub maśle klarowanym czosnek na kolor złoty, a następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i także przesmaż. Połącz z pomidorami. Przelej zawartość z patelni do garnka i połącz z bulionem warzywnym (sprawdź przepisach w kategorii buliony). Dodaj sól, pieprz do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę krem z marchewki z imbirem. W 3 tygodniu diety zupę krem z papryki, a w 4 tygodniu diety zupę krem z batata. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.