Zupa krem z ziemniaków z żółtkiem

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 30 min
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w średnią kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i zacznij gotować.
W międzyczasie obierz cebulę. Drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną. Zmiksuj zupę. To, czy ją potraktujesz blenderem na zupełnie gładko, czy sobie zachowasz kawałki ziemniaków, to już Twój wybór. Dopraw solą i pieprzem. Wbij na wierzch surowe żółtko, szybko zamieszaj. Wlej porcję zupy do miski i posyp siekaną natką pietruszki.
 
W 2 tygodniu można przygotować bulion z żółtkami, w następnym tygodniu zupę koperkową z żółtkiem, a w ostatnim tygodniu zupę krem brokułową zagęszczoną żółtkiem. Dzięki temu wartość odżywcza posiłków zostanie zachowana.