Zupa minestrone

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 30 min

Marchewkę, ziemniaki, cukinię i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i kapustę posiekaj, a pora pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego lub oliwy i podsmaż na niej pokrojone warzywa - zaczynając od cebuli i pora. Całość smaż około 4 minut na średnim ogniu. Dodaj  bulion i całość gotuj około 15-20 minut. Na koniec gotowania dodaj fasolkę szparagową (może być mrożona) i fasolę z puszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz możesz dodać lubczyk, bazylię.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę z fasolką Adzuki. W 3 tygodniu diety zupę barszcz czerwony, a w 4 tygodniu diety zupę z fasolą Mung. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.