Zupa na chudym mięsie z warzywami

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 35 min

Dowolne chude mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk, królik, ekologiczny kurczak) gotuj w lekko osolonej wodzie  z przyprawami (tymianek, lubczyk, kminek, majeranek, liść laurowy, pieprz, imbir) przez 25 minut, a następnie wrzuć do gotującego się wywaru pokrojone w kostkę/plastry warzywa, gotuj jeszcze 15 min, pod koniec gotowania dodaj 1 łyżkę klarowanego masła lub oliwy. Na talerzu posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Do zupy nie dodawać mąki, makaronu, śmietany.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę z kurczakiem. W 3 tygodniu diety zupę ogórkową na mięsie, a w 4 tygodniu diety zupę kalafiorową z kurczakiem/indykiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.