Zupa szczawiowa na mięsie z jajkiem

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 35 min

W okresie letnim kup świeży szczaw. Poszatkuj go drobno. Gdy szczaw świeży jest niedostępny wykorzystaj szczaw ze słoika. Przygotuj bulion  - dowolne mięso, pietruszkę, marchewkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa.  Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa i mięso się ugotują wyjmij je (poza ziemniakami). Jeśli lubisz marchewkę możesz pokroić ją w kosteczkę lub zetrzeć na tarce i wrzucić ponownie do zupy. Do wywaru dodaj poszatkowany szczaw (lub w słoiczku) i gotuj całość jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pierzem.

Podawaj z ugotowanymi jajkami.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę z kurczakiem. W 3 tygodniu diety zupę na mięsie z warzywami, a w 4 tygodniu diety zupę ogórkową na mięsie. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.