Zupa tajska na mleku kokosowym z krewetkami

Kategoria: Dania rybne

Jeśli krewetki wymagają oczyszczenia należy je oczyścić z pancerzy i jelit, oderwać ogonki i pokroić na  mniejsze kawałki.

W garnku na maśle klarowanym podsmaż ciągle mieszając pastę curry (ok. 2 minuty) (jeśli lubimy zupę bardziej ostrą można dodać odrobinę papryczki chili). W międzyczasie wlej 2 - 3 łyżki mleka kokosowego. Dodaj gorący bulion i gotuj przez około 2-3 minuty. Po upływie tego czasu dodaj resztę mleka kokosowego i gotuj przez ok. 3 minuty. Do smaku dopraw trawą cytrynową i solą. Na koniec gotowania dodaj krewetki, całość gotuj przez około minutę.

Opcjonalnie:

Jeśli lubimy pieczarki można je pokroić w kosteczkę i dodać do gotującej zupy przed dodaniem krewetek. Zupę gotuj przez około minutę, a następnie dodaj krewetki i makaron, całość gotuj przez następną minutę.