Zupa z fasolką Adzuki

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 40 min

Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Rano wypłukać pod bieżącą wodą. Fasolkę gotować w bulionie, aż będzie miękka. W tym samym czasie ziemniaki lub pół batata (wybierz dowolnie), marchew, seler i pietruszkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać warzywa do fasoli i gotować. Na 10 minut przed końcem dołożyć posiekany koper. Zupę doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Zupę można podać z pokrojonym w kostkę tofu lub serem halloumi (po 100g), jeśli tylko dobrze je tolerujesz i Twój program żywieniowy uwzględnia te produkty.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę z soczewicy. W 3 tygodniu diety zupę barszcz czerwony, a w 4 tygodniu diety zupę z fasolą Mung. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.