Zupa z tofu

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 35 min

Warzywa obieramy ze skórek i kroimy na dość małe kawałki. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy  imbir, marchewkę, ziemniaka, zalewamy wodą ponad poziom składników i na sporym ogniu gotujemy do miękkości warzyw (około 6 minut). Zalewamy passatą pomidorową lub dodajemy pokrojonego pomidora, kolendrę i gotujemy jeszcze 1 minutę. Zupę blendujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucamy rukolę i mieszamy. W czasie kiedy zupa się gotuje mieszamy sos sojowy, pozostałą oliwę, wędzoną paprykę i dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu, a następnie obsmażamy je na patelni po 4 minuty z dwóch stron. Nalewamy zupę do miski i podajemy z tofu.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę z soczewicy. W 3 tygodniu diety zupę z fasolą Mung/Adzuki, a w 4 tygodniu diety zupę barszcz czerwony. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.