Zupa żurek

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 50 min

Na patelni podsmażyć  posiekaną w kostkę cebulę do zarumienienia. Do gotującej wody dodaj podsmażoną cebulę, a także białą kiełbasę, pokrojony w kostkę ziemniak oraz  przyprawy poprawiające trawienie (majeranek, kminek, liść laurowy, pieprz, chrzan). Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut, następnie do wywaru dodaj dobrze wymieszany zakwas, rozgnieciony czosnek, chrzan. Całość wymieszaj. Podawaj z ugotowanym jajkiem. Można dodać kleks śmietany, jeżeli jest dobrze tolerowana. Do żurku nie dodawaj mąki.

Zakwas żytni możesz zrobić sam lub kupić.

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę flaki wołowe. W 3 tygodniu diety zupę z mięsem mielonym, a w 4 tygodniu diety zupę szczawiową na mięsie z jajkiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.