Chude mięso z warzywami + komosa
- Mięso chude (indyk, kurczak ekologiczny, wołowina, cielęcina, schab, polędwiczki wieprzowe, dziczyzna)-wybierz dowolne 150 gramów
- Chrzan/musztarda/ćwikła-wybierz dowolnie 1 łyżeczka
- Warzywa dowolne mieszane (np. sałaty, rukola, szpinak baby, roszponka,pomidory,ogórki kiszone, ogórki gruntowe, szczypiorek, natka pietruszki,oliwki, pomidory suszone)-wybierz dowolne 1 szklanka
- Ocet jabłkowy 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Przyprawy naturalne (bez polepszaczy i wzmacniaczy smaku-zioła prowansalskie, sól himalajska lub morska nierafinowana, pieprz czarny, ziołowy, papryka, oregano, bazylia itp)-wybierz dowolne 1 szczypta
- Komosa ryżowa 25 g
Dowolne chude mięso możesz przygotować w dowolny sposób: gotowane, duszone lub pieczone,wykluczając smażenie na głębokim tłuszczu i grillowanie. Duszenie mięsa polega na obsmażeniu z każdej strony następnie podlanie wodą i duszenie pod przykryciem do miękkości. Dusić od 15- 30 min w zależności od rodzaju mięsa. Pieczenie polega na włożeniu mięsa do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub rękawa, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec w tep. 180C 45min.
Podawać z dodatkiem chrzanu, musztardy, ćwikły. Do zestawu można dołączyć dobrze tolerowane warzywa z dodatkiem 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno, octu jabłkowego do smaku. W lekko osolonej wodzie gotuj komosę przez około 12 minut.