Współpraca z:

KuchennePrzygody.pl

Królik pieczony z musztardą

Królik to smaczne i zdrowe mięso, które jest świetnym źródłem białka. W połączeniu z ostrym smakiem musztardy tworzy wyjątkowe danie. Proponujemy dietetyczną wersję klasycznego przepisu na pieczonego królika z musztardą. Jest to doskonałe danie na wyjątkową kolację.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g mięsa z królika
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. tymianek lub rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Mięso z królika myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.

  2. W misce mieszamy musztardę Dijon z posiekanym czosnkiem. Następnie nacieramy tym mięso z królika.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

  4. Mięso z królika układamy na blasze do pieczenia, polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż będzie dobrze upieczone.

  5. Gotowego królika podajemy posypanego świeżymi ziołami.

Kaloryczność

Całość dania to około 700 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 350 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczny królik pieczony z musztardą to danie niskotłuszczowe i niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko.

Podobne przepisy