Królik pieczony z musztardą
Królik to smaczne i zdrowe mięso, które jest świetnym źródłem białka. W połączeniu z ostrym smakiem musztardy tworzy wyjątkowe danie. Proponujemy dietetyczną wersję klasycznego przepisu na pieczonego królika z musztardą. Jest to doskonałe danie na wyjątkową kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g mięsa z królika
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. tymianek lub rozmaryn)
Przygotowanie:
-
Mięso z królika myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.
-
W misce mieszamy musztardę Dijon z posiekanym czosnkiem. Następnie nacieramy tym mięso z królika.
-
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
-
Mięso z królika układamy na blasze do pieczenia, polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż będzie dobrze upieczone.
-
Gotowego królika podajemy posypanego świeżymi ziołami.
Kaloryczność
Całość dania to około 700 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 350 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczny królik pieczony z musztardą to danie niskotłuszczowe i niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko.