Quesadillas
Quesadilla to tradycyjne danie meksykańskie, które zwykle składa się z tortilli wypełnionej serem, mięsem lub warzywami. Poniżej prezentujemy wersję dietetyczną tego dania, które jest smaczne, ale jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pełnoziarniste tortille
- 100 g chudego kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 50 g niskotłuszczowego sera żółtego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka do smaku
Przygotowanie:
-
Kurczaka kroimy w małe kawałki. Paprykę i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w paski.
-
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy, aż będzie dobrze wysmażony.
-
Dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, smażymy razem z kurczakiem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
-
Na jednej tortilli układamy połowę sera, następnie warzywa z kurczakiem, a na wierzchu resztę sera. Przykrywamy drugą tortillą.
-
Na suchej patelni podgrzewamy quesadillę z obu stron na średnim ogniu, aż ser się rozpuści i tortilla będzie chrupiąca.
-
Gotową quesadillę kroimy na ćwiartki i podajemy gorącą.
Kaloryczność
Całość dania to około 600 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 300 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczna quesadilla to danie bogate w białko i błonnik, a jednocześnie niskotłuszczowe i niskokaloryczne.