Współpraca z:

KuchennePrzygody.pl

Pierś z kurczaka w mleczku kokosowym

Prosta, smaczna i zdrowa potrawa, którą możemy zaserwować na obiad czy kolację. Delikatna pierś z kurczaka w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego jest nie tylko pyszna, ale również niskokaloryczna i pełna białka.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka (około 300 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (około 400 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż stanie się złocista z każdej strony.

  3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy do kurczaka na patelni. Smażymy razem przez około 5 minut.

  4. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. Gotowe danie podajemy gorące, posypane świeżą kolendrą.

Kaloryczność

Całość dania to około 800 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 400 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dania zawierają dużo białka, a jednocześnie są niskotłuszczowe dzięki użyciu mleczka kokosowego i oleju kokosowego zamiast tradycyjnego tłuszczu. Pamiętaj, aby dostosować porcję do swojego zapotrzebowania kalorycznego.

Podobne przepisy