Jaka dieta w stanie zapalnym jelit • Suplementacja • Jadłospis • Revitadiet
Zgłosiła się do mnie pacjentka ze stanem zapalnym w obrębie jelita, silny ból brzucha zmusił ją do wizyty na izbie przyjęć, gdzie w wykonanej kolonoskopii, wykryto u pacjentki uchyłkowatość jelita.
Pomimo leczenia: Metronidazolem, probiotykami, ból nadal pozostał.
Zaproponowana dieta dla pacjentki
Zaproponowałam pacjentce z niedowagą ze stanem zapalnym jelit następującą dietę:
W pierwszym rzędzie całkowicie odciążenie przewodu pokarmowego przez 1-2 doby. Najważniejsze niech przewód pokarmowy w mocnym stanie zapalnym odpocznie, w tym czasie stosujemy dietę płynną:
* pacjentka ma pić co godzinę 1 szklankę ciepłej wody i dojadać ciepłą zupę krem z warzyw skrobiowych ( dyni, marchewki, ziemniaków) z odrobiną oliwy lub zupę gotować na maśle klarowanym z dodatkiem ziół poprawiających trawienie: majeranek, tymianek, bazylia.
Po okresie podgojenia śluzówki jelita rozszerzamy jadłospis, ale co 3-4 dni powtarzamy dietę półpłynną.
Suplementacja
- Na czczo szklanka ciepłej wody z Aloesem 2łyżki (leczniczo na stany zapalne jelit)
- W ciągu dnia 2,0l wody w połączeniu od czasu do czasu z wodą z kokosa ( uzupełnienie elektrolitów)
- Leczniczo miód manuka ( zastępstwo słodyczy)
- Olejek z czarnuszki 2×1 łyżeczka do posiłków
- witC acerola 1×1
- witD3 (pod kontrolą poziomu witD we krwi) 1000j/dzień
- chlorek magnezu 1łyżeczka na szklankę wody wieczorem 1xdziennie zapobiega skurczom
- SilorB i srebro monojonowe na gojenie śluzówki przewodu pokarmowego przy jego stanie zapalnym.
I Śniadania ciepłe, lekkie:
- Zupa warzywna (preferowane warzywa skrobiowe: dynia, marchewka,burak,ziemniak,batat)
- Warzywa w/w z olejem kokosowym ( polecany w stanach zapalnych jelit) z ziołami ( majeranek,tymianek,bazylia)
- 4 łyżki płatki ryżowe/quinoa z olejem kokosowym z przyprawami ( imbir,kurkuma,cynamon) można rozgotować owoce drobne bezpestkowe
II Śniadanie Potrzebne regenerujące, odbudowujące białko
- Galarety z cytryną
- Ryba z pieca z cytryną
- Parówka z własnym sosem pomidorowym ( później z chrzanem, musztardą)
- Zupa z kawałkami mięsa rozgotowanego
- Jajka na półmiękko ( są lżej strawne )
dodatkiem mogą być warzywa na ciepło z oliwą
Obiad ( można łączyć produkty, żeby Pani nie chudła)
- Zupa treściwa z mięsem lub rybą
- 200gr mięso głównie jako mielone czyli pulpety z warzywami na ciepło i 2 łyżkami kaszy białej gryczanej lub komosy lub ryżu jaśminowego
- 200gr ryba z dodatkami jak wyżej ( można później zjeść z ziemniakiem lub batatem)
- 200ml makaron gryczany lub ryżowy z oliwą z ziołami
Kolacja ciepła lekka
- Makaron jak na obiad
- Bataty z olejem kokosowym
- Zupy
- Ziemniaki z oliwą
- Płatki jak na śniadanie ale bez owoców
- Zarzywa korzenne jako pure z dodatkiem masła z gałką muszkatałową
Ważne ! Proszę używać na dzień 1 łyżeczkę soli himalajskiej, w celu utrzymania istotnego poziomu kwasu solnego i ciśnienia, ukrwienia obwoodowego
Wykluczenia:
- Koktajle z proteinami
- Owoce, owoce suszone, orzechy, pestki, słonecznik
- Kasza jaglana, gryczana palona,ryż ciemny
- Oleje rafinowane lub w plastikach
- Dżemy,słodycze,wypieki,
- Soki,alkohol,napoje
- Majonez,
- Wędliny,kiełbaski, kabanosy
- Nadmiar surowych warzyw
- Mleka na razie wszystkie ( w I fazie), jogurty, sery wszystkie ( w I fazie)
- Kawa, herbata
Proszę pamiętać,że tą dietę układałam na podstawie wywiadu zdrowotnego i żywieniowego zebranego z pacjentką, więc proponowany jadłospis nie może być powielany dla każdej osoby cierpiącej na zapalenie jelita. Może jednak stanowić źródło wstępnej inspiracji.
lek. med. Dorota Sobkowiak