Dorsz w porach i pomidorach
Dorsz to ryba o delikatnym smaku, która doskonale komponuje się z wieloma składnikami. W połączeniu z porami i pomidorami stworzy lekkie i pełne smaku danie. Poniższy przepis to prosta i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z dorsza (około 200 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 duży por
- 2 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki lub koperek)
Przygotowanie:
-
Filety z dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
-
Pora myjemy, kroimy w pół na długość, a następnie na cienkie półplasterki.
-
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
-
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez minutę.
-
Następnie dodajemy pokrojone pora i pomidory, smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
-
Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy dorsza z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż będzie dobrze wysmażony (około 3-4 minuty z każdej strony).
-
Podajemy filety z dorsza na talerzu, obok warzyw. Posypujemy danie świeżymi ziołami.
Kaloryczność
Całość dania to około 550 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 275 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dorsz w porach i pomidorach to danie niskotłuszczowe, niskokaloryczne, a jednocześnie pełne białka i witamin.