Sałatka z makaronem i szynką parmeńską
Sałatka z makaronem i szynką parmeńską to pyszne, szybkie i proste danie. W wersji dietetycznej skupiamy się na użyciu składników o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. To danie jest świetne na lunch lub lekki obiad.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g szynki parmeńskiej
- 1 mały ogórek
- 1 pomidor
- Pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a potem odcedzamy i studzimy.
-
Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski. Ogórka, pomidora i cebulę myjemy, obieramy (w przypadku ogórka i cebuli) i kroimy w kostkę.
-
W dużej misce mieszamy makaron, szynkę parmeńską, ogórek, pomidor i cebulę.
-
W małym słoiczku mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Tę mieszankę dodajemy do sałatki i wszystko razem mieszamy.
-
Gotową sałatkę podajemy, posypując szczypiorkiem.
Kaloryczność
Całość dania to około 600 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 300 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczna sałatka z makaronem i szynką parmeńską to danie niskotłuszczowe i niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko.