Współpraca z:

KuchennePrzygody.pl

Sałatka z makaronem i szynką parmeńską

Sałatka z makaronem i szynką parmeńską to pyszne, szybkie i proste danie. W wersji dietetycznej skupiamy się na użyciu składników o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. To danie jest świetne na lunch lub lekki obiad.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 1 mały ogórek
  • 1 pomidor
  • Pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a potem odcedzamy i studzimy.

  2. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski. Ogórka, pomidora i cebulę myjemy, obieramy (w przypadku ogórka i cebuli) i kroimy w kostkę.

  3. W dużej misce mieszamy makaron, szynkę parmeńską, ogórek, pomidor i cebulę.

  4. W małym słoiczku mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Tę mieszankę dodajemy do sałatki i wszystko razem mieszamy.

  5. Gotową sałatkę podajemy, posypując szczypiorkiem.

Kaloryczność

Całość dania to około 600 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 300 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczna sałatka z makaronem i szynką parmeńską to danie niskotłuszczowe i niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko.

Podobne przepisy