Współpraca z:

KuchennePrzygody.pl

Omlet z mąką

Omlet z mąką to doskonały sposób na zdrowe, sycące i niskokaloryczne śniadanie. Dzięki dodatkowi mąki, omlet staje się bardziej sycący i ma delikatniejszą konsystencję. Możemy dodać do niego również różne warzywa dla dodatkowych korzyści zdrowotnych i smaku.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (może być z pszenicy, owsa lub innej)
  • 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • Opcjonalnie: warzywa na dodatek (np. szpinak, pomidory, papryka)

Przygotowanie:

  1. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wlewamy masę jajeczną.

  3. Jeśli używamy dodatków warzywnych, dodajemy je na omlet, gdy masa jajeczna zaczyna się ścinać.

  4. Smażymy omlet na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, a następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty.

  5. Omlet jest gotowy do podania!

Kaloryczność

Całość dania to około 250-300 kcal, w zależności od użytych składników. Omlet jest bogaty w białko z jaj, błonnik z mąki pełnoziarnistej i warzyw, a jednocześnie niski w tłuszczach nasyconych. Jest to zdrowe i sycące śniadanie, które dostarczy energii na początek dnia.

Podobne przepisy