Pizza dietetyczna na spodzie z kalafiora
Pizza to danie, które uwielbiają niemal wszyscy. Niestety, tradycyjna pizza może być dość kaloryczna i ciężka. Ale nie musisz rezygnować z pizzy na diecie! Przedstawiamy przepis na dietetyczną pizzę na spodzie z kalafiora. Jest smaczna, sycąca i zdrowsza od tradycyjnej pizzy.
Składniki na 2 porcje:
Na spód:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 50 g startego sera mozzarella light
- Szczypta soli
Na sos:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, oregano do smaku
Na wierzch:
- 100 g sera mozzarella light
- Warzywa do wyboru (np. papryka, cebula, pomidory, szpinak)
- Kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
-
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i blendujemy na drobną, ryżową konsystencję.
-
Zblendowany kalafior przekładamy do miski, dodajemy jajko, 50 g startego sera i szczyptę soli. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
-
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż spód się zrumieni.
-
W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory blendujemy z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
-
Po upieczeniu spodu, smarujemy go sosem pomidorowym, wykładamy pokrojone warzywa i posypujemy resztą sera.
-
Pizzę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić.
-
Przed podaniem posypujemy pizzę świeżą bazylią.
Kaloryczność
Całość dania to około 700 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 350 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczna pizza na spodzie z kalafiora to danie bogate w białko i błonnik, a jednocześnie niskotłuszczowe i niskokaloryczne.