Współpraca z:

KuchennePrzygody.pl

Pizza dietetyczna na spodzie z kalafiora

Pizza to danie, które uwielbiają niemal wszyscy. Niestety, tradycyjna pizza może być dość kaloryczna i ciężka. Ale nie musisz rezygnować z pizzy na diecie! Przedstawiamy przepis na dietetyczną pizzę na spodzie z kalafiora. Jest smaczna, sycąca i zdrowsza od tradycyjnej pizzy.

Składniki na 2 porcje:

Na spód:

  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 50 g startego sera mozzarella light
  • Szczypta soli

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, oregano do smaku

Na wierzch:

  • 100 g sera mozzarella light
  • Warzywa do wyboru (np. papryka, cebula, pomidory, szpinak)
  • Kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i blendujemy na drobną, ryżową konsystencję.

  2. Zblendowany kalafior przekładamy do miski, dodajemy jajko, 50 g startego sera i szczyptę soli. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

  3. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż spód się zrumieni.

  4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory blendujemy z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

  5. Po upieczeniu spodu, smarujemy go sosem pomidorowym, wykładamy pokrojone warzywa i posypujemy resztą sera.

  6. Pizzę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić.

  7. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżą bazylią.

Kaloryczność

Całość dania to około 700 kcal. W zależności od wielkości porcji, jedna porcja to około 350 kcal. Wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić w zależności od użytych składników. Dietetyczna pizza na spodzie z kalafiora to danie bogate w białko i błonnik, a jednocześnie niskotłuszczowe i niskokaloryczne.

Podobne przepisy